Legjobb: A BIRSALMÁRÓL

Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2073 fő
  • Képek - 5064 db
  • Videók - 3635 db
  • Blogbejegyzések - 853 db
  • Fórumtémák - 28 db
  • Linkek - 240 db

Üdvözlettel,

LEGJOBB KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2073 fő
  • Képek - 5064 db
  • Videók - 3635 db
  • Blogbejegyzések - 853 db
  • Fórumtémák - 28 db
  • Linkek - 240 db

Üdvözlettel,

LEGJOBB KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2073 fő
  • Képek - 5064 db
  • Videók - 3635 db
  • Blogbejegyzések - 853 db
  • Fórumtémák - 28 db
  • Linkek - 240 db

Üdvözlettel,

LEGJOBB KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2073 fő
  • Képek - 5064 db
  • Videók - 3635 db
  • Blogbejegyzések - 853 db
  • Fórumtémák - 28 db
  • Linkek - 240 db

Üdvözlettel,

LEGJOBB KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A BIRSALMÁRÓL

11 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

Napjainkban mintha kiment volna a divatból ez a savanykás ízű gyümölcs, pedig nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Fedezzük fel újra a birsalma jótékony hatásait!

 

A bolyhos termés még a fán.

A régi időkben számtalan betegség megelőzésére, kezelésére alkalmazták a birsalmát. Elsősorban görcsoldóként, menstruációs panaszok ismert ellenszereként terjedt el, ám ma már számos probléma gyógymódjaként használják.

A tudományos név – Cydonia Oblonga - fordítása krétai alma, a köznyelv büdösalmának, birskörtvélynek is hívja. A két alfaj, a birsalma és -körte csak alakjában különbözik.

Mit tartalmaz?

A hagyományos almához hasonlóan rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat, csersavat tartalmaznak. Jelentős vitamintartalmuk mellett (A-, B1- ,B2-, C-, E-, P-vitamin) több mint 27 féle ásványi anyag (foszfor, kálium, vas, kalcium) is található bennük. A birs egyedülálló P-vitamin tartalma a vérzékenység kezelésében is hatékonynak bizonyulhat. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha ezt szeretnénk készíteni, ne hámozzuk a birset.

A gyógyító birs


A birs pektintartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset. Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. A birs emésztési problémák esetén is jól használható. Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását is birssel javasolta gyógyítani. A birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel.

Birses ételek és praktikák

 


A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, hosszú ideig főzve azonban a gyümölcs sötét rózsaszínes lesz és isteni finom. Készülhet belőle kompót, krém, sajt, püré, köret, saláta, leves. A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserében viszont fantasztikus illata van. A birs hűvös helyen hónapokig eláll. Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt.

Ha nem vagyunk cukorfüggők, süssük 2 órát alufólia alatt félbevágva, kicsumázva vagy szeletelve, vizet aláöntve. Mézzel, fahéjjal, dióval, mazsolával ízesíthetjük, egy kis vajat is tehetünk rá. A megsült birsek tetejére hinthetünk még darált mandulát, diót, tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot. Illik hozzá a friss tejszín, barnacukros, fahéjas tejföl vagy a vaníliafagyi.

Vigyázat, a birs kicsumázása embert próbáló feladat, óvatosan és csak nagyon éles késsel csináljuk!

Szegfűszeggel, fahéjjal kompót formájában.


Párolt zöldségek közé is keverhetjük héjastul megfőzött, apróra vágott birset. Sok helyen a bablevest és a töltött káposztát is birssel bolondítják meg.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Anyu tett egy-pár birs almát az étkezőbe és nagyon kellemes az illatuk is!
Köszi kedves Magdi! Szép napot kívánok! Szeretettel:Laci :)

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu