Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mi a mandula élettani szerepe?
A mandulában sok a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a B6, az E-vitamin, a P-vitamin és a foszfor. Gazdag ásványi anyagokban: rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort (441 mg!) tartalmaz. Vasat, mangánt, cinket és rezet is tartalmaz. A barna héj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól. Értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is. Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást. A középkorban a liszt" gyakran jelentett mandulalisztet, böjt idején a mandulatejet fogyasztották tehéntej helyett. Élettani hatásai A mandulát E-vitamin tartalma miatt fogyasszuk a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére. A magnézium tartalom miatt erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát. Remek rézforrás, ami által elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre. Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást. Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén. A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt. Kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet. Magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését. Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében. Tudtad? (Ezt még nem próbáltam, csak olvastam:) A pirítás kiemeli az ízeit. 75 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kellően megpirul. |
Tudtad, hogy Hippokratész orvosságnak ajánlja a mandulát? A mandula gyógyászati felhasználására elsőként Hippokratész utal, orvosságnak ajánlja a keserűmandulát. A népi orvoslás szerint a mandula azoknak a májbetegeknek előnyös, akik más zsírféleséget nem fogyaszthatnak, valamint azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk. Ekcémás csecsemőknek tehéntej helyett mandulatejet javasolnak. Az évszázadok során számos más betegségekre is ajánlották. Így az édesmandulát cukorbetegeknek és gyenge idegzetűeknek, míg a keserű "testvérét" vértisztítóként, légcsőhurut, asztma, láz, máj-és epebetegségek, vizenyő és golyva esetén. Külsőleg is használták. A keserűmandula zsíros olaját kipréselték, és az így maradt "mandulahúst" megőrölték. Ennek forrázatát adták mosdóvízhez, zsíros és pattanásos arcbőr kezelésére. Hatásai még: Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szívinfarktus kockázata.A polifenolok néhány tagja is megtalálható benne, melyekről szintén kimutatták, hogy igen erős antioxidáns és mutációellenes aktivitással rendelkeznek, így fontos szerepet játszhatnak a rákos burjánzás kialakulásának megakadályozásában. |
A mandula mértékletes fogyasztásával sokat tehetünk csontjaink és fogaink egészsége érdekében.
Kálium és kalciumtartalma is kiemelkedő: általában elmondható
a manduláról, hogy bár sok olyan ásvány megtalálható benne, melyekből
viszonylag kis mennyiségre van szüksége szervezetünknek, mégis, ha
ezeket nem kapjuk meg, az bizony komolyabb betegségekhez,
hiánytünetekhez vezethet. Hatékony görcsoldó, a krónikus fájdalmak
természetes ellenszere, ugyanakkor a téli depresszió, idegesség,
feszültség okozta tünetek ellen is hatásos. A mandulában lévő fehérje
összetétele szempontjából az anyatejéhez hasonló: tápláló, könnyen lebontható, így a bélműködésre is jótékony hatással bír. (forrás: internet)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!