Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A spirulina alga primitív szerkezetének köszönhetően válik kitűnő táplálékká. Nem rendelkezik kemény sejtmembránnal, ellenben tele van fehérje építő riboszómával. A hiányzó kemény fal biztosítja a megtermelt fehérjék gyors és hatékony felszívódását.
A spirulina 65-71 százalék fehérjét tartalmaz a növekedési körülményektől függően. Ezek a fehérjék táplálkozási szempontból teljesek, mivel tartalmazzák mind a 8 esszenciális aminosavat, mégpedig az ideális arányban. Ez a legtöbb növényi fehérjéről nem mondható el, mivel általában nincs meg bennük egy vagy több nélkülözhetetlen aminosav.
A szervezetünk sajnos nem képes elraktározni az aminosavakat és várni arra, hogy egy következő étkezéssel megérkezzen a hiányzó összetevő. A sejtek felépítéséhez vagy javításához nélkülözhetetlen fehérje szintézishez az összes tápanyagnak egy időben kell rendelkezésre állnia.
Ráadásul még akkor is adódhatnak emésztési problémák, amikor teljes értékű fehérjét fogyaszt valaki, és ezek a problémák megakadályozzák egyes elemek felszívódását. A spirulina nem csupán tartalmazza az összes szükséges aminosavat, de azokat olyan formában, amitől ötször könnyebben emészthető, mint a szója vagy a hús.
A 8 esszenciális aminosav
Nem esszenciális aminosavak
A spirulina tíz nem-esszenciális aminosavat tartalmaz a 12-ből. Az, hogy “nem esszenciális” nem jelenti azt, hogy nem fontosak vagy nem szükségesek. Ez csupán azt jelenti, hogy az emberi szervezet képes őket felépíteni más tápanyagokból maga is, amikor szüksége van rá. Mindazonáltal célszerű ezeket is megfelelő étrendi forrásból biztosítani, mert ez jobban szolgálja az egészségünket. Több ezer biokémiai anyag vesz részt a testünk működésében és egyik sem a semmiből került elő. Tulajdonképpen mindegyik az elfogyasztott táplálékunk minőségétől függ.
Ásványi anyagok
A fehérjék mellett az ásványi anyagok és a mikroelemek szintén fontos építő elemei a testünk szöveteinek.
A spirulina annyira telíti ásványokkal a vizet amiben él, hogy semmi más növény nem képes mellette megmaradni. A lúgos környezet, amit teremt magának alkalmas arra, hogy az átlagos növényi formákhoz képest nagy mennyiségű ásványi anyagot építsen a sejtjeibe.
Mivel a felvett ásványok a spirulinában lévő aminosavakkal szerves, úgy nevezett kelát kötésbe kerülnek, egy nagyon jól hasznosuló ásványianyag forrásként fogyaszthatjuk. Sokszor több gramm szervetlen ásványi sót fogyasztanak egyesek tabletta vagy oldott folyadék formájában és nem tapasztalják semmi észrevehető hasznát, mivel szervezet ezeket nem élelemként fogadja. Még az is előfordulhat, hogy éppen ezek fogyasztása vezet az élelmi ásványi anyagok rosszabb hasznosulásán át a test hiányos ellátottságához.
A spirulina a következő szerves, kelát kötésű ásványi anyagokat tartalmazza:
Vitaminok:
A spirulina jelentős mennyiségben tartalmaz néhány vitamint is.
Karotin vegyületek
Néhány olyan mikrotápanyag is óriási mennyiségben van jelen a spirulinában, ami bár nem vitamin, a testünk képes belőlük vitaminok előállítására, mégpedig a neki éppen szükséges mennyiségben. Ilyen vegyületek például a karotinoidok, amikből a szervezetünk A-vitamint állít elő.
Az A-vitamin csak állati eredetű táplálékokban van jelen kész formában, de amennyiben kellő mennyiségben fogyasztunk az elővitaminjaiból, akkor nem csupán a hiányától mentesülünk, de a túladagolásától sem kell tartanunk.
Egy egységnyi A-vitamin előállításához két egység karotinra van szükség. A spirulina összességében 4000mg karotint tartalmaz az alábbi bontásban:
Enzim pigmentek
Amellett, hogy a spirulinában található fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok lenyűgöző mennyiségben vannak jelen, ez a parányi organizmus biokémiai szempontból fontos pigmentekben is gazdag. Pigmentek nélkül a testünk nem képes szintetizálni azon enzimek sokaságát, melyek az anyagcsere egyensúlyához szükségesek. Klorofill
A leglátványosabb pigment a klorofill. A zöld összetevő, amely a legfeltűnőbb az élő növényekben. Ionokat bocsát ki, ha a napfény éri. Ezek a szabad ionok stimulálják a biokémiai reakciót, mely létrehozza a proteineket, vitaminokat és cukrokat. A klorofillt néha “zöld vér” néven is említik, mert hasonló az emberi vérben található hemoglobin molekulához. Valójában hasonló molekuláris szerkezetűek. A különbség, hogy a klorofill magja egy magnézium molekulát, a hemoglobin egy vas molekulát tartalmaz. A magnézium zöld szint ad a klorofill molekulának, és szerepet játszik más anyagok előállításában, míg a vas vörös színt ad a vérnek. A klorofill, amit elfogyasztunk gyorsítja a májsejtek regenerálódását, és az erek tágításával növeli a vérkeringést az összes szerv irányába. A szívdobogás ütemét lassítja, mégis minden összehúzódás erejét növeli, így javítva a vérkeringés teljes hatékonyságát.
A klorofill előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy fokozza a bélmozgást és megszünteti a székrekedést. Normalizálja az emésztő savak kiválasztását. Ez megnyugtatja a gyulladást és csökkenti a felesleges váladékkal járó gyomorfekély kialakulásának esélyét. Phycocyanin
A kékes színt adó pigment a phycocyanin, körülbelül 7%-os koncentrációban van jelen, összehasonlítva a klorofill 1%-os jelenlétével a spirulinában. A phycocyanint az emberi bilirubin pigmenttel kapcsolják össze, melyek fontosak az egészséges májfunkcióhoz és az aminosavak emésztéséhez. Porfirin
Egy másik fontos pigment, a vörös összetevő, mely a hemoglobin aktív magját alkotja. Ehhez a stuktúrához kapcsolódik a B-12 vitamin egyik molekulája, mely nélkülözhetetlen az egészséges vörösvérsejtekhez.
Zsírok, cukrok, sók és kalóriák
Szinte csoda, hogy egy ilyen koncentrált tápanyagforrás nincs tele felesleges zsírokkal és kalóriákkal. Pedig nincs. A spirulina mindössze 7% zsírt tartalmaz, azt is esszenciális zsírsavak formájában. Az esszenciális zsírsavak (néha F-vitaminok), közé tartozik a linolsav, a linolénsav és az arachidonsav. Az esszenciális zsírsavakat minden sejt használja. Hatással vannak a haj, a bőr, és a körmök egészségére, valamint szerepet játszanak a vérben úszó koleszterin lebontásában. Nem veszélyes zsírok, sőt létfontosságúak az egészséghez.
A spirulina kevés szénhidrátot tartalmaz. Mindössze 10-15% cukor van benne, az is poliszacharid formában, ami nem emeli meg a vércukor szintet. Könnyen emésztődik anélkül, hogy inzulintermelésre késztetné a hasnyálmirigyet.
Kalória szempontjából is gazdaságos a spirulina, mivel 3,9kCal/gramm a tápanyag tartalma. Ugyanennyi fehérje elfogyasztásához 65 kalóriányi marhahúst kellett volna elfogyasztani, ami majdnem 15-szörös különbség. Egy átlagos evőkanálnyi spirulina 30-40 kalóriát tartalmaz mindössze.
A nátrium tartalma 0,4mg grammonként, ami azt jelenti, hogy egy átlagos sószegény diétában, ahol a napi bevitel 2000mg alatt kell legyen, a spirulina elhanyagolható a többi sóbevitel mellett. (forrás:internet)
|
|
gyurkoczy eszter 1 hete új videót töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!