Sütőtök
A sütőtök felhasználásban és tápanyag tartalomban különbözik a
főzőtöktől. Még a felhasználás ideje is lényegesen különbözik. A főzőtök
a nyári meleg hatásától véd meg, a sütőtök pedig a tél hidegétől,
illetve a fázástól és következményeitől.
Tápértéke:
Hatalmas mennyiségű A vitamint tartalmaz, és minél mélyebb
narancssárga, annál nagyobb az A vitamin tartalma. Természetesen a
tápérték itt is attól függ, milyen földbe termett a tök. Ha a hagyomány
szerint trágyafészek tetejére ültettük, biztosan jobb tápértékű
táplálékot kapunk.
Gyógyhatása:
A tök állítólag az amerikai
indiánoktól ered. Onnan jutott el hozzánk, de csak mint élelem. Náluk
alakult ki a gyógyító hatása. Had említsük meg az ősi indián gyógyító
hatást, jóllehet valakin segít, ha megpróbálja fehérvérűség gyógyítására
használni. Ha megfigyeljük az ásványi tartalmát láthatjuk, hogy a
kalcium, foszfor és a magnézium a tökben hasonló mennyiségben fordul
elő. A felszívódásnak ez az arány az egyik feltétele. Ha a felszívódás
alapos, a három ásvány együtt hatalmas gyógyító erőt fejthet ki.
Gyulladások:
A sütőtök a megfázásos betegségekre hatékony. Minden elváltozás amely
gyulladással jár gyógyítható a sütőtök levével, illetve a benne levő A
vitaminnal. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító
hatással. A légzőszervi nyálkahártya, köhögés, tüdő és a hörgők azokra
ható ingert csillapítja, és gyógyítja az ért károsodásokat. A
tüdőgyulladást és egyéb tüdő károsodást is gyógyíthatjuk. Súlyosabb
esetben jó ha búzacsira olajjal fogyasztjuk az A vitaminos tök lét.
Petefészek és húgyhólyag gyulladás:
A meghűléses betegségekkel járó gyulladásokat szintén sikeresen
gyógyítja a sütőtök lé. Hat továbbá a hüvely nyálkahártyájára, ha
kúraszerűen fogyasztjuk, megszűnik a folyás is.
Allergia, bőrpanasz:
Az ásvány rendkívül jó arányban fordul elő a tökben. A kálium elősegíti
a vér tisztítását. Az A vitaminnal ily módon jó hatással vannak a
pattanásos bőrre. Az allergia leküzdéséhez szintén szükséges a vér
lúgosítása, mert csak ily módon tud érvényesülni a gyógyításában az A
vitamin. Allergikus köhögés, tüsszögés, sőt az asztma rohamokat is
csökkenthetjük, ha töklét fogyasztunk.
Máj működés serkentése:
A máj az a testrészünk melynek nem érezzük panaszait. Az orvostudomány
is elég későn tudja megállapítani a bajt, amikor már nehéz segíteni a
betegen. Ha azonban valamilyen rendellenességet tapasztalunk, szúrást,
vagy tompa nyomást a jobb oldalunkon, a bőrön elváltozást, gyakori
meghűlést stb. Nyugodtan gyanakodhatunk a májra. A májnak nagyon sok
feladata van, s mi ahelyett hogy segítenénk működését, folyamatosan
terheljük. Próbáljunk segíteni önmagunkon, a máj meghálálja a legkisebb
figyelmességet is. A vértisztítás mellett fogyasszunk A vitamint
kúraszerűen.
Szív és koszorúér:
A kalcium fontos a
szív és véredény izomzatának felépítéséhez. A magnézium serkenti a
kalcium felszívódását. A kálium együtt a kalciummal a szív működését
szabályozza. Mindezek az elemek megtalálhatók a tökben olyan mértékben
és mennyiségben, amennyire az a testnek megfelel. Láthatjuk, hogy a
kálium és a kalcium együtt jótékony hatással vannak a szív működésére és
a koszorúérre. Ha a vér túlzottan lúgos, gátolhatja a kalcium
felszívódását. Ettől azonban a mi magyar kosztunkon élve nem kell
félnünk. Sokkal inkább a túlzott fehérje fogyasztástól, aminek
következtében a vér savas lesz, és a kalcium kioldódik a csontokból,
valamint nem történik meg az izmok kellő mértékben való ellátása
kalciummal.
Prosztata problémák:
Nyugati könyvekben
azt olvashatjuk, hogy a magyar cigányok nem tudják mi a prosztata rák,
mert sok tökmagot fogyasztanak. Ehhez még hadd tegyük hozzá, hogy a
szegény ember aki a kukoricájában annyi tököt termelt amennyit csak
tudott, hogy a jószágnak legyen, no meg téli reggelire tök tepertőnek
vasárnaponként rétesnek és bélesnek, nemcsak a mag fogyott, hanem a tök
is, egyik fő eledel volt régen. Az A vitaminban bővelkedő tök így
nemhogy a rákot, de a gyulladást sem engedte kifejlődni. S a tökmagban a
test számára nélkülözhetetlen zsírtartalom kitűnően társult az A
vitaminnal, ami segítette a felszívódását érvényesülését a testben. Más
gyulladás sem fejlődhetett ki, mert az immunrendszer épségben őrködött
az egészség felett. Talán éppen a télen elfogyasztott tök tette
lehetővé, hogy az öregasszonyok az ablak mellett ülve harisnyát kötöttek
este a beszűrődött holdfénynél, nem küzdöttek a szürkületi vaksággal.
Elkészítési mód:
Ha télen fogyasztjuk, vegyünk példát elődeinkről. Habár ma már nem
olyan elterjedt a marhatök, aminek a magja azért jó, mert könnyen lehet
megtörni, próbáljunk meg esszenciális olajat is használni, amikor tököt
fogyasztunk. Ha nem tudunk természetes úton hozzájutni, a kertekből,
szerezzük be a gyógynövény boltból. Megéri, mert a tök rendkívül
egészséges táplálék, különösen akkor amikor nemigen van más zöldségféle.
Ha betegek vagyunk, és egészségünkért harcolunk, nincs sok
választásunk. Akár a tél elején is megkezdhetjük a kúrát. A májbetegek
számára talán az egyetlen segítség, de két csészénél többet ne
fogyasszunk. Egyébként az étkezésben, nincs recept, mindenkinek a saját
felszívó képességétől függ a gyógyulás.
Kommentáld!