Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Képzeljen el egy olyan étel szelekciót, mely egészséges, finom és csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét. Számos korábbi tanulmány eredményeire alapozva, nézzük meg, mai tudásunk szerint melyek a legegészségesebb ételek!
1, Alma
Az alma kiváló
antioxidáns forrás, mely felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel,
melyek az öregedésért és több betegség kialakulásáért is felelősek.
Állatkísérletek igazolták, hogy az almában található antioxidáns
polifenolok fontos szerepet játszanak az egészség fenntartásában. Egy
másik tanulmány szerint az alma rendszeres fogyasztása nőknél 13-22%-kal
képes csökkenteni a szívbetegségek rizikóját.
„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja” - állítja a régi mondás.
Az
alma emellett kiváló rostforrás. Az élelmi rostoknak szintén fontos
szerepük van a szív-, és érrendszeri betegségek (és bizonyos rákos
betegségek) megelőzésében.
2, Mandula
A
mandula fontos tápanyagokban, többek között vasban, kalciumban,
E-vitaminban, rostokban, magnéziumban és riboflavinban (B2-vitamin)
rendkívül gazdag. A Nutrition Reviews című szaklapban megjelent
tanulmány szerint a mandula segít fenntartani a normál
koleszterinszintet.
A mandula 91-94%-ban egészséges, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, rost tartalma pedig kiemelkedő.
3, Brokkoli
A
brokkoli rostokban, folsavban, káliumban, kalciumban és különböző
fitonutriensekben igen gazdag, emellett jelentős a C-vitamin,
béta-karotin és más antioxidáns tartalma. A brokkoliban található
fitonutriensek csökkenthetik a szívbetegségek, a cukorbetegség és
bizonyos rákos daganatok kialakulásának esélyét.
Ha
túl sokáig főzzük a brokkolit, értékes tápanyagainak jelentős része
elpusztul. Ez igaz a myrosinase nevű enzimre is, melynek rák megelőző
tulajdonságot tulajdonítanak
4, Áfonya
Az
áfonya rostokban, antioxidánsokban és fitonutriensekben rendkívül
gazdag. A Harvard Medical School tanulmánya szerint az áfonya rendszeres
fogyasztása csökkentheti a szellemi hanyatlást idős embereknél és
késleltetheti az időskori látóideg sorvadás kialakulását (AMD).
Más
tanulmányok szerint az áfonyának az egészséges fogyásban is fontos
szerepe lehet, a benne lévő növényi polifenolok gátolják a zsírsejtek
kialakulását és elősegítik a zsírok és lipidek lebomlását.
Angol
és amerikai kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a rendszeres
áfonya fogyasztás csökkentheti a magas vérnyomást, mindez a benne lévő
antocianidineknek köszönhető.
Állatkísérletekben az áfonya
erősítette a résztvevő egyedek csontozatát, emellett csökkentette az
erek meszesedését és az emésztőrendszeri betegségek rizikóját.
5, Olajos hal
A
legkiválóbb olajos halak a lazac, a makréla, a hering, a szardínia, a
pisztráng és a szardella. Ezeknek a halaknak a szöveteiben és a beleik
körül nagyon jó minőségű olaj található. A sovány halfilé kb. 30%
olajat, főleg omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Az omega-3 zsírok kedvező
hatással vannak a szív-, és érrendszerre, valamint az idegrendszerre,
emellett csökkentik a szervezetben lévő krónikus gyulladésokat.
Az
olajos halak emellett A és D vitamint is tartalmaznak. Az UCLA’s
Jonsson Comprehensive Cancer Center kutatói azt találták, hogy az
alacsony zsírtartalmú, olajos halakban gazdag diéta szignifikánsan
csökkentette a prosztata rákos betegeknél a rák progresszióját.
Számos
korábbi tanulmány bizonyítja az omega zsírsavak kedvező hatását
különböző rákos betegségekben (pl. mellrák). A szív és érrendszeri
megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet játszanak.
6, Zöld leveles zöldségek
Több
korábbi tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a sötétzöld,
leveles zöldségek (pl. spenót, káposzta, stb.) nagyobb mennyiségű
bevitele képes szignifikánsan csökkenteni a 2-es tpusú cukorbetegség
kialakulásának esélyét.
Ezek a zöldségek nyersen rengeteg
antioxidáns vegyületet, vitaminokat, szelént, niacint, cinket, foszfort,
rezet, folsavat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat
tartalmaznak.
7, Édes burgonya
Az
édes burgonya gazdag forrása az élelmi rostoknak, béta karotinnak,
komplex szénhidrátoknak, C-vitaminnak, B6-vitaminnak és más karotinoknak
(sárga és rózsaszín). Az édes burgonya a zöldségek között kiemelkedő
mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat.
8, Búzacsíra
A
búzacsíra a búza növény része, a mag embrió állapotának tekinthető.
Vitaminokban, főleg E-vitaminban, folsavban, tiaminban (B1-vitamin),
cinkbe, magnéziumban, foszforban, esszenciális zsírsavakban és rostokba
gazdag.
9, Avokádó
Az
avokádó egy meglehetősen zsíros gyümölcs, kalóriatartalmának
háromnegyede a benne lévő zsírokból származik. B-vitaminban, K és
E-vitaminban igen gazdag. Magas rosttartalmának 25%-a vízoldékony, 75%-a
vízben nem oldódó rost.
Korábbi tanulmányok szerint a rendszeres avokádó fogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Kutatók
a mai napig vizsgálják az avokádóban található fontos vegyületeket,
melyekről anti-tumor és vérnyomás csökkentő hatást feltételeznek.
10, Zabpehely
A
zabpehely az őrölt zabból készül, egyre népszerűbb reggeli ételnek
számít. Már a 80-as években azt tartották, hogy a zabpehely rendszeres
fogyasztásával csökkenthető a vér koleszterinszintje. Ez a benne lévő
vízoldékony rostoknak köszönhető. 1997-ben az FDA is kinyilvánította,
hogy a zabban gazdag, alacsony zsírtartalmú étrend kedvező lehet a szív
és érrendszer egészségére.
A magas rosttartalom mellett a zabpehely B-vitaminokban, omega-3 zsírsavakban, folsavban és káliumban gazdag.
A fenti táplálékok szerves részei a lúgosító táplálkozásnak, legnagyobb részük megtalálható a lúgosító étrend-kiegészítőkben. (forrás:internet)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!