Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Konyhai turpisságok
Sütibe való finomságok
Ha egy éjszakán át sós vízben áztatjuk a héjas diót, másnap úgy törhetjük fel, hogy épen marad a belseje.
Mazsolához reszelt citrom, vagy naracshéját keverjük, és így tároljuk, jobban eláll és finomabb lesz az íze.
Mire jó még a sütőpor?
Csempe- járólap fugaközök tisztításához van egy új tippem!
Sütőport vízzel elkeverni és fogkefével a fugára kenni, kicsit hagyni,
amíg hat a szer és utána felmosni. Nagyon szépen fehérít.
A
sütőport elsősorban a függönymosáshoz ajánlom, de minden fehérmosáshoz
jó. A mosópor mellé 2 zacskó sütőport kell belekeverni. Ettől minden
gyönyörű hófehér lesz.
Ha a frottír törölköző már 1-2 mosás után is keménnyé válik és
dörzsöli a bőrödet, akkor mosás után be kell locsolni és átvasalni mind a
két oldalát és utána jobb lesz, mint új korában! Nincs olyan öblítő,
amitől olyan puha lenne!!
Ha nincs otthon sütőpor, használjunk a sütemény tésztájához 40 %-os
rumot: 2 evőkanál rum 1 tasak sütőport helyettesít, ráadásul gazdagabb
ízt is ad a sütinek!
Lisztfélék tárolása
Vásárolt lisztféléket, gabonapelyheket, rizst, tegyük egy-két napra a mélyhűtőbe, csak ezután helyezzük a tároló helyükre.
Ha eképpen járunk el, nagy valószínűséggel nem fog megbogarasodni.
Zöldségvarázs
Ha egy finom vasárnapi ebéd után maradt burgonyapüré, ki ne dobjuk. Kiválóan felhasználható pogácsához vagy akár kroketthez is.
A gombát - ha kénytelenek vagyunk egy-két napig tárolni - papírzacskóban tegyük a hűtő alsó polcára.
A
friss gombát ne áztassuk, tálba téve, váltott vízben mossuk. (Mosás
után a gombát emeljük ki a vízből és ne a mosóvizet öntsük le róla!)
Ha a kelbimbót közvetlenül tálalás előtt sózzuk, megőrzi friss zöld színét.
Panírozás előtt a zöldségeket egy percig főzzük sós vízben, így sütés közben nem szívnak magukba sok olajat.
Ha kissé megfonnyadt a zöldségünk, áztassuk egy kanál ecettel elkevert hideg vízbe.
Elvehetjük a karfiol kellemetlen szagát, ha főzés, párolás előtt sós
vízzel leforrázzuk. Nem puffaszt, ha az első főzővizet leöntjük róla Ha
a második főzővízbe pár csepp ecetet teszünk, megőrzi fehérségét.
A kelkáposzta okozta puffadás is elkerülhető, ha az első főzővizet leöntjük róla.
A káposztaszag is enyhíthető, ha egy kis fej vöröshagymát, vagy zellergumót teszünk a főzővízbe.
Ha
az újburgonyát forró vízben áztatjuk néhány percig és csipetnyi
szódabikarbónát teszünk bele, könnyedén lekaparhatjuk a héját.
Ha zöld salátát készítünk, tartsuk be a következő sorrendet: először
tegyük hozzá a hidegen sajtolt olajat, és a legvégén permetezzünk rá
ecetet.
Hagymafélék titka
Ha
a vöröshagymát felhasználás előtt néhány órára hűtőszekrénybe
tesszük, nem fogunk könnyezni, amikor felszeleteljük, ugyanis a hideg
nem kedvez az illóolajok párolgásának.
A vöröshagyma nem ég oda pirítás közben, ha egy kevés lisztet szórunk rá.
Az újhagyma szárát ne dobjuk el, apróra vágva felhasználhatjuk körözötthöz, szendvicsvajba keverve, salátákhoz.
A fokhagymát ne süssük nagyon forró zsiradékban, mert könnyen megkeseredik.
Ha a gerezdek közepéből kivágjuk a zöld, vagy sárga hajtást, nem marad kellemetlen utóíze.
Ha hámozatlanul főzzük az ételekbe, az érzékenyebb gyomrúan is panasz nélkül fogyaszthatják.
Olajban sütés fortélya
Sütés közben nem fog spriccelni az olaj, ha előzőleg egy kis finomlisztet szórunk bele.
Ha nem akarjuk, hogy sütés közben az egész lakás olajszagban ússzon,
az étolajba tegyünk néhány szál petrezselymet, héjas fokhagymát.
Fűszertippek
Praktikus
fűszerkockákat készíthetünk, ha friss petrezselymet felaprítunk, majd
jégkocka adagolóba tesszük, kevés vízzel felöntjük, és így
lefagyasztjuk. Étel készítésénél elég csupán egy kockát elővenni, s már
fel is használhatjuk ételünkhöz.
A petrezselymet mindig a főzés végén adjuk az ételhez, így megtartja értékes tápanyagait.
Őrölt fűszerpaprika jobban megőrzi a színét, és illatát, ha néhány egész babérlevelet teszünk a tartójába.
Mire kell figyelni
ha hétvégi vagy ünnepi menüt állítasz össze?
Nem boszorkányság, csak józan ész!
Főzz
szezonális alapanyagokból: a friss zöldségek, gyümölcsök dúskálnak az
értékes vitaminokban. Változatosan kövessék egymást az egyes fogások,
hiszen csak egy igazán fanatikus burgonyaimádó kíván burgonyaleves után
krumplifőzeléket
Ha nem tudod, mit süss, főzz a hétvégén
Koppints nyugodtan az étlapról!
A menük összeállításánál mindig ügyelünk az egyes összetevők
élettani hatására. Soha ne tálalj babgulyás után zöldbabfőzeléket, vagy
frankfurti leves után lencsefőzeléket, mert kellemetlen délutánnal
számolhatsz!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!