Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a LEGJOBB KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
LEGJOBB KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A mikrohullámú sütő az emberiség egyik nagy találmánya – kár, hogy ilyen sokan gyanakodnak rá. Tévhitek és féligazságok árnyékában mikrózunk nap, mint nap. De mi a valóság, valóban veszélyes lehet az egészségre az életünket megkönnyítő melegítő doboz? Utánajártunk!
Szinte minden elektromos ketyerének van valamilyen alig hihető eredetmondája, ám a mikróé különösen zavaros. A legenda egy
amerikai hadmérnökről szól, aki a mikrohullámokkal végzett katonai célú
kísérletek közben „rossz” helyen felejtette szendvicsét, és amikor a
szájába vette, forró volt.
A valóság az, hogy a
mikrohullámok melegítő hatása már a harmincas években ismert volt, sőt
1937-ben a Bell Telephone Laboratories szabadalmat is nyújtott be egy
olyan eszközre, amely alacsony frekvenciájú rádióhullámokkal érte el a
melegítő hatást.
Nem sokkal később, 1945-ben egy sikeres
mérnök-feltaláló, Percy Spencer egy Raytheon nevű vállalat számára
tervezett úgynevezett magnetronokat – ezek adják a radar „lelkét”. Egyik
fejlesztésével bíbelődve azt tapasztalta, hogy Mr. Goodbar márkájú
csokoládéja megolvadt a zsebében. Később kipróbálta ugyanezt pattogatni való kukoricával, s a kész nassolnivaló kisvártatva beterítette a szobát.
A
mai tudásunk birtokában csak röhöghetünk azon, hogy harmadszorra mivel
mással, mint nyers tojással kísérletezett. Bele is robbant a kísérletet
végző technikus arcába. Azóta minden mikróhasználó ezt tanulja meg
először – a balszerencsések saját kárukon.
Mindenesetre a felfedezés beindította a mikrohullámú sütő karrierjét,
melyet 1947 óta gyártanak a Spencer által felfedezett elvek alapján, és
az általa konstruált magnetronnal a belsejében. Csak érdekességképpen:
az első mikrohullámú sütő 1,8 méter magas és 340 kilogramm volt, és
akkoriban csillagászatinak számító 5000 dollárba került.
Molekula-pogó
Egy
ilyen szerkezet lelke, az említett magnetron, nem más, mint egy állandó
mágnessel kombinált vákuumcső, amely 122 milliméter hullámhosszú
elektromágneses sugárzást gerjeszt.
A mikró zárt, belső terében
ebből egy úgynevezett állóhullám alakul ki – ezért kell az üvegtálcán
forgatni az ételt, hogy egyenletesen kapjon belőle minden oldala. Ez a
mikrohullámú sugárzás sűrű forgásra, rezgésre készteti az ételben
található molekulákat, amelyek az egymással való folyamatos ütközés és
súrlódás során hőt fejlesztenek.
A legendával szemben a mikró nemcsak a vízre hat, hanem a zsírokra és a cukrokra is
– legfeljebb rájuk nem annyira. Az viszont már igaz, hogy fagyott ételt
nehezebb benne melegíteni: a molekularácsba kötött jégkristályok
ugyanis nem rotálhatnak szabadon.
Ki-be szökő hullámok
A mikrohullámú sütő egyetlen nagy Faraday-kalitka. Olyan térrész, ahová az elektromos térerő nem hatolhat be.
Még az ajtó mögött is ott találunk egy sűrű rácsozatot képező
áramvezető réteget, amely nem engedi át a rácsrésnél nagyobb
hullámhosszú mikrohullámú sugárzást, miközben a kisebb hullámhosszon
terjedő látható fényt igen. Ezért látunk be a mikró belsejébe.
Az
efféle szigetelés természetesen sosem százszázalékos, ezért Faraday ide
vagy oda, a hiperérzékeny antennákkal ellátott, jelentős szolgáltatói
térerővel támogatott mobiltelefonok mégis megcsörrenek a „kalitkában".
Amúgy a mobilt is mikrohullámú sugárzás működteti, csak az nagyobb,
méteres hullámhosszú, és kisebb frekvenciájú, ezáltal kisebb energiájú.
Bár a kiszökő mikrohullámok sugárzása nem olyan erős, a sosem teljes szigetelés miatt
tanácsolják például azt, hogy kisgyermeket lehetőleg ne rakjunk
közvetlenül a mikró ajtajába, tetejére. Nyitott ajtónál se működtessük,
mert fájdalmas égési sérülésekre tehetünk szert. Más kérdés, hogy ilyen
baleset csak hibásan működő készüléknél fordulhat elő. Egy igazi mikró be sem kapcsol, ha nyitva az ajtaja.
Mikró-para
A
mikrohullámú sugárzásról sokszor elmondták, leírták már, hogy nem
vezethet közvetlenül sejtmutációkhoz vagy rákgyanús
szövetelváltozásokhoz. De melegítő hatása azért van, s mint tudjuk, a
mobiltelefonok használatát is folyamatos, bár a fogyasztói szokásokat
figyelve nem túl meggyőző gyanú övezi.
Tiszta szerencse, hogy a mikrohullámú sütőt nem tudjuk zsebre rakni.
A mikrohullámú sugárzással kapcsolatos félelmek visszatérő jellegűek,
és az újabb fejlesztésű berendezések megjelenésével sem enyhülnek.
Ráadásul közös jellemzőjük, hogy a fizika, a kémia vagy a biológia által
nem ismert, illetve nem igazolt hatásokról szólnak. Sok esetben azért
nem találkozunk ezek cáfolatával, mert a tudósok nem foglalkoznak
evidenciák igazolásával, illetve propagálásával.
Márpedig, mint a
mikró esete is mutatja, néha ez sem ártana. A különféle, többnyire
oktalan aggodalmat szülő, tudománytalan mantrák könnyen a laikus
közönség fülében ragadhatnak. A vádak egy csoportja szerint a
mikrohullámú sugárzás leépíti a molekulastruktúrákat, és olyan
vegyületek maradandó kialakulását segíti elő, melyeket a kémia alig
ismer, viszont nem is publikál, hiszen akkor összeomlana a mobiltelefon-
és a mikrosütőipar.
Sajnos a gonosz tudósok valóban nem tudnak
efféle hatásokról, de a publikációk kétségtelen hiánya nyilvánvalóan
ellenük vall. Nem tudnak mit kezdeni azzal az állítással sem, hogy a
mikrohullámú sugárzás úgy gerjeszti az ételt, hogy az maga is a sugárzás
hordozójává válik. Az átmikrózott étel ugyanis semmiféle
mikrohullámú sugárzást sem bocsát ki, pusztán infravörös hősugárzást, de
ez minden meleg tárgyra igaz. Azt sem bizonyítja semmi, hogy a mikrohullámú besugárzásnak kitett sejtek szén-monoxidot vagy hidrogén-peroxidot termelnének. Egy ilyen felfedezésért minimum Nobel-díj járna – ha igaz volna.
A
mikrohullám dobozon kívüli hatásait is hosszasan vizsgálták, főként
szerencsétlen rágcsálókon, ám eddig semmiféle bizonyítékot nem leltek
arra, hogy bármiféle kóros szövetelváltozás, pláne rákos burjánzás lépne
fel. A nagy intenzitású sugárzás hőhatása annál veszélyesebb lehet,
legsérülékenyebb részünkre, a szemre nézvést különösen, főleg ha még
fejlődőben van. A súlyos károkozáshoz elegendő mikrohullámú sugárzás
azonban csak a doboz belsejében keletkezik, s normális működés esetén
csak nagyon kevés „szökik ki” belőle.
Egy másik vád szerint a mikrohullámú sugárzás megváltoztatja a víz „szerkezetét”. Csakhogy a tudomány nem tud ilyen hatásról,
hacsak azt a hétköznapi változást nem tekintjük annak, hogy a fagyott
étel a mikrohullámú sugárzás hatására szép lassan felolvad. A hőkezelt
ételek szerkezete természetesen megváltozik, számos fizikai, kémiai
változáson esnek át – de hát épp ezért sütünk-főzünk. Bizonyos
hasznosnak ítélt molekulák elbomlanak, mások pedig pontosan ekkor
keletkeznek.
Ám végeredmény szempontjából a mikrohullámú melegítés révén is csak azok a szerkezeti átalakulások zajlanak le, amelyek tűzhelyen melegítés közben.A
különbség annyi, hogy a mikrózás gyorsabb és hatékonyabb, így több
esély van a hőre érzékeny tápanyagok megmaradására. A két hőátadási
folyamat között azonban már alapvetőek a különbségek, ezért sok mindenre
kell figyelnünk.
Mindenekelőtt a mikróba kerülő fémtárgyakkal
illik vigyázni. Szikrakisüléstől a plazmaívekig sok mindent tudnak
produkálni a véletlenül bennfelejtett vagy szándékosan bekerülő
fémeszközök, -fóliák – vagy ad abszurdum a kísérleti céllal behelyezett
neoncsövek.
A mikró egzotikus ritkaságú, de kétségtelenül létező
veszélyei is ehhez kapcsolódnak: a fent említett elektromos kisülések
fatális esetben gyulladáshoz vezethetnek, csakúgy, mint az, ha üresen
vagy vízmentes étellel alaposan túlműködtetjük. Ám ebből a szempontból a
mikró semmivel sem veszélyesebb, mint a tűzhelyekkel és gyúlékony
anyagokkal dolgozó konyhánk más pontjai és berendezései.
Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 25. számában. Szerző: Barotányi Zoltán
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!