Népi gyógymódok
Hagyma gyógylé
Vöröshagymát apróra vágunk, olajban aranybarnára dinszteljük, fél liter
hideg vízzel felöntjük, és addig főzzük, míg a hagyma teljesen
áttetszővé válik. Ezután kevés zöldséglevet öntünk hozzá, és jól
összekeverjük. Leszűrés után az áttetsző levet esszük. A Breuss-féle
rákterápia része. Máj és epebajban szenvedő rákos betegek inkább
hasonlóképp
en készült babhéj-levest fogyasszanak.
Hagymabor
Két fej apróra vágott hagymát és egy marék köménymagot 10 napon át fél
liter fehér borban érlelünk. Leszűrjük. Étkezés után egy
likőröspohárnyit igyunk. Gyomorfekélyre.
Szójatej
Hozzávalók: 3 csésze sárga szójabab, 6 dl víz. A szójababot 12 órán át
beáztatjuk, duzzadni hagyjuk. Leöntjük az áztatóvizet, jól átöblítjük.
Minden egyes csészényi megdagadt szójababot kb. 2 csésze forró vízzel
mixerben pürévé keverünk, ha kész nagy fazékba öntjük. Közepes lángon,
állandó kevergetés közben felfőzzük. Vigyázzunk, hamar kifuthat! Ha
felforrt, gyenge lángon 10-15 percig főni hagyjuk. Pamutkendőn
átszűrjük. Ha a massza kihűlt, jól kinyomkodjuk. A kész szójatej a
fazékban van, ha jeges vízbe helyezve hirtelen lehűtjük, 4 napig
eltartható hűtőszekrényben.
Almasavó
Almabort vízzel,
tejjel egyenlő részben összeöntünk és felmelegítjük. (nem főzzük.) A
melegítéskor egy túrószerű anyag válik ki, ekkor szitára, vagy szűrőre
öntjük, a túró a szűrőn marad, A szüredékből 1-2 evőkanálnyit
fogyasztunk köhögés, lepedékes nyelv, étvágytalanság esetén.
Lenmagpakolás
Lenmaglisztet forró vízzel vagy tejjel péppé főzzük és lenvászon közé
téve amilyen melegen csak bírjuk a beteg testrészre kötjük.
Felhasználjuk kelések, furunkulus, stb. érlelésére, lágyítására,
epegörcsre.
Krumplipakolás
Héjában főtt krumplit péppé
nyomunk, egy kendőre kenjük. A gyulladt testrészre kötjük. Meleg
kendővel átkötjük, rögzítjük. 1 óra hosszat maradjon fenn. Szükség
szerint ismételhető. Gégegyulladásra, tüdőgyulladásra, puffadásra,
kelésekre.
Túrópakolás
Sovány túróhoz pár csepp ecetet és
annyi tejet adunk, hogy kenhető legyen. Kenjük egy vászondarabra, a
felhasználásnak megfelelően. (Nyakra kisebb, mellkasra nagyobb) Tegyük
fel a gyulladt, fájó testrészre. Folpackkal szigeteljük. Meleg ruhával
rögzítsük, tartsuk melegen. Addig maradhat fenn, amíg a túró megszárad.
Két nap múlva ismételhető, ha szükséges. Hörghurut, gégegyulladás.
Fejessaláta főzet.
Készítése: Hideg vízbe tesszük a fejessalátát és félig lefedve kis
lángon főzzük 5 percig. Lefekvés előtt egy pohárral iszunk a langyos
főzetből. Hörghurutra.
Citrombor. Zelenyák J.: „A citromlé borban főzve hasat indít és kitűnő izzasztó szer.”
Ürömbor
Fehér ürömfű, borsmenta, rozmaring, narancshéj, fahéj, szegfűszeg
keverékét édes borban áztatjuk. Két-három napig érleljük, meleg helyen.
Leszűrjük, üvegekbe töltjük. Emésztésjavító, „gyomorkeserű”.
Rozmaringos zsályabor
30 g friss rozmaring- és 10g zsályalevelet leöntünk 1 liter száraz
vörösborral, melyet előzőleg majorannával, fahéjjal és korianderrel
fűszereztünk. A keveréket egy hétig állni hagyjuk, majd reggel és délben
egy pohárkányit mézzel fogyasztunk belőle. Alacsony vérnyomásra.
Idegbor
Szent Hildegárd receptje. Fél kávéscsészényi fehérbort kis edényben
tűzön felforralunk, a kávéscsészében kevés hideg vizet tartunk
készenlétben, a gyorsan forrósodó bor mellett állunk, és közvetlenül a
forrás előtt beleöntjük a hideg vizet. Rögtön levesszük a lángról,
beleöntjük a kávéscsészébe és kortyolva megisszuk. Fogyasszuk, ha „bal
lábbal keltünk fel”, ha reggel rossz a hangulatunk, ha nyomasztó álmok
után ébredtünk, ha frontérzékenyek vagyunk, ha dühösek vagyunk az egész
világra. Az idegekre való legjobb háziszer.
Prosztatabor
Szent Hildegárd receptje. Gilisztaűző varádics levelének levét borba
kell önteni, annyit, hogy kellemes itallá váljék. Ebből naponta többször
néhány kortyot kell fogyasztani hosszabb időn keresztül.
Reumabor
Szent Hildegárd receptje. „Ha mindenütt fáj, szaggat, igyál éhgyomorra,
főleg reggeli előtt, de akár minden étkezés előtt tiszta
fodormentalevelet borban. Néhány napon át egy-egy kortyot. Majd tarts
szünetet, amíg a hatása tart. (Kb. 2 evőkanálnyi összevágott
fodormentalevél fél liter borban áztatva.)„
Mogyoróbor
A
mogyoró bele megsütve vagy megtörve és kevés borban áztatva jó hatás
hurutnál, náthánál. 5 deka tört vagy sült mogyorót 3-4 napig kell fél
liter borban áztatni. Reggel kis pohárkával kell bevenni belőle. (Z.J.)
Mandulatej
1/4 csésze nyers mandula, 1 csésze hideg víz. A meghámozott mandulát
(forró vízbe merítve könnyen lejön a héja) tegyük turmixgépbe, és 1
pohár hideg vízzel 2-3 percig mixeljük, amíg fehér tej lesz belőle.
Szűrve ihatjuk. Így készül a szezámmagtej is. Nagyon finom, és rengeteg,
könnyen felszívható kalciumot tartalmaz! Csontritkulásnál, növésben
lévő gyermekeknek , kismamáknak gyógyszer!
Mandulabor
Borban főzve az összetört mandula gennyes sebeket, koszmót tisztít és szárít.
Karmelita szesz
Már 1611-ben gyógyszerként használták. Fő alkotórésze a citromfű, mely
az egész szervezetet védi a meteorológiai hatásoktól. Csipetnyi citromfű
levelet, izsópot, bazsalikomot, mentát és zsályát, valamint egy
evőkanálnyi ánizst két liter pálinkában 20 napig kell áztatni, majd
leszűrni és gondosan lezárva tárolni. Naponta kétszer kb. 3 cl-t
javallott fogyasztani, főleg az időjárási frontok idején.
Ánizslikőr
30 gr ánizsmagot összetörünk mozsárban és két héten keresztül 0,7 liter
gabonapálinkában érleljük. A készítményt átszűrjük. Lehűlt szirupot
keverhetünk bele. Hasmenés esetén 1-2 evőkanállal fogyasztunk belőle.
Csipkebogyólikőr
1 kg érett csipkebogyót üveg, vagy zománcozott edényben áztassunk 14
napig 1 l alkoholban. Áztatás után leszűrjük, szitán átpasszírozzuk. Az
így nyert pépes anyaghoz tetszés szerint szirupot adunk. Mivel nem
főztük, jól hasznosuló kivonatot kaptunk. Különösen jó hólyag- és
veseproblémánál 1 kanálnyit bevenni.
Szirupok
A vadon termõ
és termesztett gyümölcsökből készíthető. A gyümölcsöket összetörjük,
elnyomkodjuk, és 15-20 fokon nem lezárva, csak befedve erjedni hagyjuk
3-6 napig, miközben többször összekeverjük. Ezután a mennyiségnek
megfelelően feleannyi cukorral szirupsűrűségűre befőzzük. A kész főzetet
átszűrjük, ruhán keresztül, akár többször is. A szirupokat hűvös helyen
tartjuk.
Őszibarackszirup
Zelenyák János lekéri plébános
receptje. „Az őszibarackot szeptember első felében szedd le, törd össze
magostul, pácold 24 óráig cserépedényben, facsard ki a levét és adj
hozzá mézet vagy cukrot. Egy liter baracklébe fél deci méz adandó. Az
így elkészített lé egy évig is eltart. Mint gargalizáló szer jó hatású
torokbajoknál.”
Ibolyaszirup
1 dl vízzel leforrázunk 5 dg
ibolyavirágot és gyökeret, 24 órai állás után leszűrjük, és a gyengén
felmelegített szüredékben 15 dg cukrot feloldunk. Meghűléskor,
köhögésnél vegyünk be kétóránként 1 evőkanálnyit, jó köptetőszer.
Kakukkfűszörp
10 dg kakukkfüvet 2 dl vízzel leforrázunk, húszpercnyi állás után
leszűrjük. A szüredékhez 20-30 dg cukrot adunk és szirupsűrűségűre
befőzzük. Szamárköhögés, tüdőgyulladás, gyomorhurut esetén fogyasztjuk.
Faeperlekvár
Az epret víz nélkül szétfőzzük egy lábasban, leszűrjük a levét, és
annyi mézet adunk hozzá, hogy sűrű szirup legyen. Ebből a szirupból
együnk torokgyulladás esetén.
Szénavirág borogatás
A mezőn
található virágokat, füveket, leveleket használjuk fel. Elsősorban
fájdalomcsillapító hatása jelentős. Szívesen alkalmazzák derékzsába
kezelésére. Kedvelt virágainkkal töltsünk meg egy megfelelő méretű
vászonzacskót. Öntsük le forrásban lévő vízzel, és hagyjuk a víz-ben
állni 10 percig. Utána nyomkodjuk ki belőle a vizet, és helyezzük az
ápolandó testrészünkre a zacskót. (nyak, derék, stb.)
Szénapolyvafürdő
Ezzel a kezeléssel az anyagcserét, a vérkeringést serkenthetjük, és a
szervek fokozottabb életműködését eredményezzük. A szénapolyva meleg
pakolás felmelegít, megizzaszt, Csodálatos eredmény érhető el
tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, petefészek- és méhgyulladás,
köszvény, reuma, hólyag- és vesebántalmaknál. 5 liter vízhez veszünk 1
kg tiszta szénapolyvát és lefedett edényben lassú melegítéssel
felfőzzük, vagy vászonzacskóba téve belelógatjuk a vízbe. A főzetet a
meleg fürdővízhez adjuk, vagy ebbe mártott ruhával helyi borogatást
végzünk.
Zabszalmafürdő
Úgy készül, és ugyanarra jó, mint
a szénapolyvafürdő. 1 kg zabszalma 5 liter vízre. Kovasav tartalma
miatt erősíti a kötőszövetet, ugyanakkor fájdalomcsillapító hatással
bír. A zabszalmafőzet meleg pakolása vese-, hólyag- és reumatikus
bántalmaknál kitűnő.
Ecetes-vizes göngyölés
Ott ajánljuk, ahol a testet a meghűlésekkel szemben kell megedzeni.
Fenyőfürdő
Az összes fenyőfajta (vörös-, jegenye-) rügyeiből, ágacskáiból
megfőzhetjük és a szüredéket a meleg fürdőhöz öntjük. Elsősorban
idegbántalmaknál, az idegek megnyugtatására és erősítésére használjuk,
hetenként 2-3-szor. Lazítja az izmokat, fokozza az anyagcserét. A
fenyőkivonat az erekre és az idegrendszerre van hatással, valamint
felbecsülhetetlen mindenfajta reumatikus bántalomnál, általában
bedörzsölőként alkalmazzák.
Körömvirág olaj
Egy alkalmas
üveget megtöltünk friss, vagy szárított virággal, felöntjük
meglangyosított olivaolajjal. Egy hétig érleljük, leszűrjük, hűvös
helyen tároljuk. Bõrbetegségre, sebek kezelésére.
Ibolyaolaj
Üvegbe ibolyafüvet tesznek, felöntik olajjal (oliva-, napraforgó)
bedugaszolják és 30 napon át napra teszik érlelni. Ezután megszűrik, és
az így kapott olaj fejfájás elmulasztására, vagy lázas betegek
bedörzsölésére használatos.
Sópaszta
A sót kevés vízzel
sűrű pasztává keverjük, és a fájó izmokra tesszük. 10 perc múlva meleg
vízzel lemossuk, szárazra dörzsöljük. Izomlázra.
Forrás: javas.hu
Kommentáld!